En aquest nou post us informarem de tot el que necessiteu saber sobre la periodòncia. Què és, per què o com prevenir les dolències.

Què és la periodòncia?

La periodòncia és aquella branca de l’odontologia que es dedica a estudiar, curar i prevenir les malalties que tenen a veure amb les genives. Moltes de les malalties relacionades amb la periodòncia tenen a veure amb l’acumulació del càlcul dental i de la placa bacteriana que afecta la boca i produeix infeccions.

Habitualment molts dels problemes bucodentals es troben a les genives i això provoca altres molèsties en altres parts de la cavitat bucal, produint infeccions i dolors extrems.

Dues de les malalties periodontals més comunes són:

  • Gingivitis
  • Periodontitis

El tractament que haurem de realitzar dependrà del tipus de malaltia o infecció que tinguem i del que ens mani el nostre dentista professional, ja que sempre serà ell el que tindrà un bon coneixement de la nostra salut bucodental i del que ens convé.

Periodoncia

Gingivitis

La gingivitis és la infecció bucodental en primer grau, és a dir, en el seu estat inicial. Pot ser que el pacient no noti els símptomes, ja que no produeix molèstia o mal. En molts casos fins que la gingivitis no avança, no es noten els símptomes.

Alguns dels símptomes més comuns de la gingivitis són:

  • Inflamació de les genives
  • Envermelliment de les genives
  • Sensibilitat a la zona
  • Sagnat constant

Periodontitis

La periodontitis és la fase posterior a la gingivitis. Es produeix quan la gingivitis ha avançat i està afectant la peça dental. Aquesta comença a moure’s i la geniva es retreu.

En aquest cas, si la periodontitis no s’agafa a temps, pot resultar la pèrdua de la peça dental i pot resulta que l’os de la dent estigui malmès i que la geniva s’hagi retret el que, a vegades, provoca problemes més greus de salut.

Periodoncia malalties

Periodòncia: tractament de les malalties

El tractament de les malalties periodontals variarà segons les afectacions que aquestes tinguin i dels danys que s’hagin produït en la cavitat bucal.

El primer pas del tractament, és realitzar una neteja profunda de les dents, les genives i de la cavitat bucal, en general. D’aquesta manera, el professional odontòleg, especialitzat en periodòncia, podrà detectar exactament les afectacions.

Per eliminar la infecció causada, el següent pas serà determinar si es necessita prescripció de medicaments per curar la infecció. A partir d’aquí, s’haurà de realitzar una revisió per determinar si la infecció es redueix o si hi ha més afectacions a l’estructura òssia. En aquest cas, s’haurà de realitzar una cirurgia per fixar possibles problemes a les genives i a la base de les dents.

Sigui quin sigui el tractament que s’hagi de realitzar, el pacient haurà de mantenir un ordre de visites per revisions de l’estat de la seva boca.

 

Recomanacions i prevensió

Un dels principals motius de les malalties periodontals és per una deficiència, o pràcticament, nul·la higiene bucodental. Per això volem informar-lo de com pot prevenir malalties periodontals.

La prevenció de les malalties periodontals consisteix a mantenir una rutina de salut bucodental constant, fixa i concreta. D’aquesta manera evitarem l’acumulació de càlcul dental a les dents, que, amb el pas del temps si no es tracta, s’acumula.

Evitant factors externs que produeixen la majoria de malalties bucodentals com ara el tabac, l’abús de fàrmacs i alguns aliments.

La millor manera d’evitar i prevenir malalties periodontals són les visites regulars al dentista. Visita el seu odontòleg, mínim, una vegada a  l’any. És la millor manera de prevenir i evitar malalties i molèsties.

Periodoncia prevenció